Παραδοσιακός Ξενώνας Λεβάντα, Μεγάλο Χωριό, Ευρυτανία

Η μαγεία των Αγράφων

  • Levanta, Mega Chorio, Evrytania, Greece
Levanta, Mega Chorio, Evrytania, Greece

Η μαγεία των Αγράφων

Όσο πιο απάτητο είναι ένα τοπίο τόσο πιο δύσκολα παραχωρεί την παρθενικότητα. Το ταξίδι μπλέκεται με την περιπέτεια και τελικά γίνεται εξερεύνηση. Μια εξερεύνηση με οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς τα οποία παρέχουν την ελευθερία στους επιβαίνοντες να παρακάμψουν την πεπατημένη και να μπουν στα μονοπάτια των λίγων.

Το χωριό Κρέντης αποτελεί την πύλη για το πανέμορφο αγραφιώτικο τοπίο, από τα πιο παρθένα της χώρας μας. Η περιοχή των ευρυτανικών Αγράφων είναι πράγματι άγραφη στα κιτάπια του «πολιτισμένου» κόσμου. Τα ψηλά βουνά, τα ποτάμια, τα δάση κρατούν ακόμη τον πρώτο ρόλο στο τοπίο και ο επισκέπτης απλώς αφουγκράζεται με όλες τις αισθήσεις του τη μελωδία της σιωπής της ανέγγιχτης φύσης.

Από τον Κρέντη, ένα τυπικό χωριουδάκι της Ευρυτανίας, ξεκινάει ο χωματόδρομος για το χωριό Αγραφα, μια πανέμορφη διαδρομή. Από την αρχή της κιόλας αυτή η διαδρομή προσφέρει την καταπληκτική, πανοραμική εικόνα της κοιλάδας του Αγραφιώτη ποταμού. Ο δρόμος και το ποτάμι ακολουθούν «βίους παράλληλους» και η πρώτη συνάντηση γίνεται στη γέφυρα της Βαρβαριάδας. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις τέτοιες συναντήσεις πάνω από γέφυρες ως τα Αγραφα. Εδώ, λίγο μετά τη γέφυρα, φαίνονται δεξιά κάτω στην κοίτη του ποταμού τα ίχνη των καμινιών που στήνουν οι κάτοικοι της περιοχής για να φτιάξουν τα κάρβουνα που τροφοδοτούν το Καρπενήσι. Αμέσως μετά, μια πινακίδα δείχνει την παράκαμψη για το μοναχικό χωριό Μοναστηράκι, το οποίο απέχει 3 χλμ. από τον δρόμο.

Η δεύτερη συνάντηση του δρόμου με τον Αγραφιώτη, η γέφυρα του Καρβασαρά, είναι και η πύλη του πιο επιβλητικού και άγριου κομματιού της διαδρομής. Εδώ ο ταξιδιώτης κινείται στον στενό δρόμο στη σκιά των θεόρατων βράχων, με μόνη συντροφιά τον ζωηρό παφλασμό των νερών του ποταμού, που στριφογυρίζουν βιαστικά και φεύγουν προς τη λίμνη των Κρεμαστών, αντίθετα με την κατεύθυνση της διαδρομής.

Οι ξεχωριστές εμπειρίες αυτής της διαδρομής συνεχίζονται ως τη διακλάδωση. Αριστερά ο δρόμος οδηγεί προς τα χωριά Επινιανά και Τροβάτο και δεξιά προς το χωριό Αγραφα. Ακολουθώντας την κατεύθυνση δεξιά, ο ταξιδιώτης θα πρέπει να προσέξει να μην αφήσει πίσω του το γεφύρι του Κακού, πάνω από το Κακόρεμα, χωρίς να το δει. Το πανέμορφο αυτό πέτρινο γεφύρι είναι δύσκολο να το διακρίνει κανείς κρυμμένο καθώς είναι μέσα στην πλούσια βλάστηση.

Ο δρόμος έχει αρχίσει ήδη να ανηφορίζει προς το χωριό Αγραφα, το οποίο βρίσκεται σε ένα πλάτωμα, στα 830 μ. υψόμετρο, κυριολεκτικά στη ρίζα του βουνού. Η παλιά εκκλησία και τα σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές τυλιγμένα με μια «μελωδική» ησυχία, με φόντο τα ψηλά δασοσκέπαστα βουνά, είναι μια εικόνα που δύσκολα θα χορτάσει ο επισκέπτης.

Για την επιστροφή στον Κρέντη ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει μια διαφορετική διαδρομή, η οποία περνάει από τα χωριά Παραμερίτα, Μάραθος και Κλουπουκίτσα.