Λεβάντα, Μεγάλο Χωριό, Ευρυτανία

Το πανέμορφο Μεγάλο Χωριό

Levanta, Mega Chorio, Evrytania, Greece

Το πανέμορφο Μεγάλο Χωριό

Το Μεγάλο Χωριό είναι έδρα του Δήμου Ποταμιάς, στον οποίο υπάγεται και ο γειτονικός συνοικισμός Γαύρος. Έχει πολλά γραφικά δρομάκια και παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση. Για τη γοητεία της περιοχής μας προϊδεάζει λίγο πριν μπούμε στο χωριό η τοποθεσία του Αγ. Αθανασίου με το ομώνυμο εκκλησάκι.

Ακριβώς στην είσοδο του χωριού μπορούμε να ακολουθήσουμε το σηματοδοτημένο μονοπάτι προς την πηγή του καταρράκτη. Με τα πυκνόφυλλα δέντρα, τις μικρές ξύλινες γέφυρες και τα κελαρυστά νερά η διαδρομή είναι πραγματικά μαγευτική. H βλάστηση περιτριγυρίζει το Μεγάλο Χωριό και τα άφθονα νερά αυξάνουν το καλοκαίρι τη δροσιά του. Τα γραφικά πέτρινα σπίτια διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα ενώ τα μονοπάτια περνούν δίπλα από το ρυάκι με τους μικρούς καταρράκτες και τα ξύλινα γεφύρια.

Στο χωριό Θα συναντήσουμε την παλιά εκκλησία της Αγ. Παρασκευής, που κτίστηκε πριν από 150 χρόνια, καθώς και μια ακόμη βυζαντινού ρυθμού εκκλησία του Μεγαλοχωρίτη Αγ. Γερασίμου ταυ Νέου, που μαρτύρησε στην Πόλη στις 3-7-1812. H εκκλησία προς τιμήν του κτίστηκε με πρωτοβουλία και έρανο του γνωστού στην Αθήνα δραστήριου παλιού και προοδευτικού “Συνδέσμου Μεγαλοχωριτών η Αγία Παρασκευή”.

Αξιόλογο είναι το Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενεί παραδοσιακές στολές, είδη οικιακής χρήσης και παραδοσιακό δημιουργήματα. Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και ευρυτανικά προϊόντα θα βρείτε στο Μεγάλο Χωριό και στο Γαύρο. Αξίζει, τέλος, αν είστε στην περιοχή καλοκαίρι να παραβρεθείτε στις 23 Αυγούστου στη γιορτή της Παναγίας της Προυσιώτισσας όπου γίνεται πανηγύρι στον συνοικισμό Γαύρος.