Παραδοσιακός Ξενώνας Λεβάντα, Μεγάλο Χωριό, Ευρυτανία

Τα Φιδάκια της Χελιδόνας

  • Levanta, Mega Chorio, Evrytania, Greece
Levanta, Mega Chorio, Evrytania, Greece

Τα Φιδάκια της Χελιδόνας

Για την απαράμιλλη ομορφιά της Χελιδόνας ο ταξιδιώτης παίρνει την άσφαλτο για το Καρπενήσι και μέσα από την πόλη τον δρόμο προς Φραγγίστες, γέφυρα Επισκοπής και Αγρίνιο. Από το Μπαγασάκι ακολουθεί την πινακίδα η οποία δείχνει προς Φιδάκια και μπαίνει στους χωματόδρομους της Χελιδόνας. Η διαδρομή διατρέχει τις κατάφυτες πλαγιές του βουνού, περνάει από τα ξεχασμένα χωριά Στεφάνι και Σελλά και φθάνει στα Φιδάκια. Το χωριό, σε υψόμετρο 700 μ., έχει ελάχιστους κατοίκους, αλλά μαγεύει τον επισκέπτη με τα πέτρινα σπιτάκια και τις κόκκινες στέγες του. Εκεί κοντά υπάρχουν ίχνη φρουρίου και βρέθηκαν αντικείμενα αρχαίου οικισμού. Πιθανολογούν ότι η αρχαία Οιχαλία μπορεί να βρισκόταν σε αυτή την τοποθεσία.

Από εδώ η κατάβαση είναι μαγευτική καθώς τα γέρικα έλατα δημιουργούν το κατάλληλο κάδρο των πανοραμικών εικόνων της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών. Ο χωματόδρομος περνάει από την Αγιά Βλαχέρνα και καταλήγει στο σημείο όπου ανταμώνουν ο ποταμός Τρικεριώτης με τη λίμνη, διακλαδώνεται νότια προς τα χωριά Σαρκίνη, Βελωτά, Ασπρόπυργο, Προυσό ή βόρεια προς το χωριό Αγαλιανοί, περνάει από τη γέφυρα της Επισκοπής και βγαίνει στον δρόμο για την Ανατολική και Δυτική Φραγγίστα.

Στον δρόμο από το Καρπενήσι προς την Ανατολική Φραγγίστα βρίσκεται η τοποθεσία της «Σωτήρας» η οποία υποχρεώνει τον επισκέπτη να σταματήσει. Εδώ η νερομάνα ποτίζει αιώνες τώρα τα θεόρατα πλατάνια, τις βαλανιδιές και τα πουρνάρια. Το μικρό εκκλησάκι του Σωτήρα, με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, τον ξύλινο πολυέλαιο και το τέμπλο που κατασκευάστηκε το 1732 με φανερή επτανησιακή επιρροή, δημιουργεί έντονο αίσθημα κατάνυξης. Αποτελεί απομεινάρι παλιού μοναστηριού που κάποτε υπήρχε σε αυτόν τον χώρο. Ανακαινίστηκε το 1725, αλλά θα πρέπει να χτίστηκε κάπου στα τελευταία βυζαντινά χρόνια.

Η Δυτική Φραγγίστα μπορεί να αποτελέσει το ορμητήριο για διαδρομές γνωριμίας με το τοπίο του Ταυρωπού ποταμού. Ο επισκέπτης μπορεί να διαγράψει έναν κύκλο ο οποίος περιλαμβάνει τα χωριά Αμίριανη, Μαραθιάς, Κάτω Μαραθιάς, Δυτικό Παπαρούσι, Παπαρούσι, Μοναστηράκι, Καλεσμένο.