Λεβάντα, Μεγάλο Χωριό, Ευρυτανία

Το Λαογραφικό Μουσείο του Μεγάλου Χωριού

Levanta, Mega Chorio, Evrytania, Greece

Η δύναμη της παράδοσης

Το σύγχρονο Λαογραφικό Μουσείο του Μεγάλου Χωριού φιλοξενεί στο τρίπατο παραδοσιακό, πέτρινο αρχοντικό τους πλούσιους λαογραφικούς θυσαυρούς, δωρεά των Μεγαλοχωριτών.

Το πρώτο επίπεδο είναι αφιερωμένο στα παραδοσιακά επαγγέλματα των κατοίκων του χωριού, αγροτικά εργαλεία, σκεύη και εξοπλισμό τεχνικών επαγγελμάτων που δρούσαν παλαιότερα στην περιοχή.

Στο δεύτερο επίπεδο του αρχοντικού εκτίθεται το παλιό ρολόι του Μεγάλου Χωριού, το οποίο λειτουργούσε ασταμάτητα από το 1926 ως το 1988, στο οποίο ακόμη είναι ορατά τα ίχνη από τις σφαίρες των Γερμανών κατά τη διάρκεια της εισβολής στο χωριό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα ο επισκέπτης επισκέπτεται δύο αναπαραστάσεις δωματίων Μεγαλοχωρίτικου Σπιτικού, μίας Κάμαρης με χώρο για Αργαλειό και μίας Σάλας Εύπορου Μεγαλοχωρίτικου σπιτιού.

Στο τρίτο επίπεδο φιλοξενούνται παραδοσιακές στολές, κεντήματα και υφαντά, σπάνιες φωτογραφίες, ιστορικά έγγραφα, έργα λαϊκής τέχνης και θρησκευτικά αντικείμενα.

Το Λαογραφικό Μουσείο του Μεγάλου Χωριού διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη με περισσότερους από 5.000 τίτλους σχετικών θεματικών κατηγοριών, καθώς και μία σύγχρονη Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων.
img
photo credits: info-karpenisi.gr

ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ

Μέσα σε πυκνό ελατοδάσος στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα.